PRODUKTER

Doorly's 6 yo

Doorly's 6 Years är en klassisk Barbadosrom av den engelska skolan producerad av RL Seale & Co. Rommen lagras i sex år på fat av amerikansk vitek som tidigare innehållit bourbon whiskey. R.L. Seale & Co är ett familjeföretag som är ett av Barbados äldsta handelshus vars inblandning i romskapande sträcker sig tillbaka till år 1820. Nuvarande master distiller, Richard Seale, är en av regionens mest innovativa destillatörer och blandare med en djup passion för att producera perfekt rom med stor smak helt utan tillsatser. Familjen Seals destilleri Foursquare Distillery, där romen produceras, upptar platsen för en tidigare sockerfabrik med rötter från 1636. Idag är det ett av världens mest moderna och effektiva romdestillerier. Destilleriet är utformat för att vara både energieffektivt och miljövänligt utan att behöva tulla på vare sig kvalitet eller hantverk. Doorly's 6 Years står sig lika bra på egen hand som en avec eller digestif efter maten som med en isbit eller två som en aperitif innan. Även som drinkingrediens gör sig Doorly's 6 Years väldigt bra. Prova en uppfriskande klassiker som Daiquirí skakad med rom, färskpressad lime och lite sockerlag eller en enkel "grogg" som Doorly & Stormy med rom, lime och Ginger Beer över is. Smak och Doft: Doorly's 6 Years öppnar upp snyggt och balanserat med en doft av kola, brödsirap och frukt. Mot slutet av doftspektret hittas mineraler och rostade fat. Smaken är fyllig och varm med smörkolakarameller, ananas, kokos och väl balanserade fat. Allt sammanfattas med en lång eftersmak som avslutas med kanderad ingefära.

182,00 kr

Doorly's XO

Doorly's produceras på Barbados av RL Seale & Co på Foursquare Distillery och är ett av öns äldsta handelshus som har haft ett finger med i romvärlden sedan 1820. Doorly's skapades från början av Martin Doorly som Doorly's Macaw Rum och sägs vara den första flaskan rom att exporteras från Barbados. Macaw är namnet på den typ av papegojor som än idag pryder flaskorna i serien. Bakom Doorly's och Foursquare står idag Richard Seale som är en av rom- och spritvärldens just nu mest omtalade producenter. Förutom att göra väldigt god rom så har Richard gjort sig ett namn genom sitt aktiva förespråkande för äkthet och ökad transparens inom hela spritvärlden där premiumprodukter ska vara just premium genom hantverk och gediget arbete snarare än genom tillsatser och marknadsföring. Sen är Richard liksom vi noga med att alltid understryka att man ska dricka det man tycker är gott! Man ska leva som man lär så Doorly's är en helt osötad rom som låter hantverk, hjärta och kunskap tala för sig själv. Enligt den klassiska brittiska skolan är det en melassbaserad rom från både enkelpanna och kolonn som blandas redan innan lagring. Doorly's XO får först lagras i minst 5 år på gamla bourbonfat av amerikansk vit ek för att sedan slutlagras i minst 1 år på spanska Oloroso sherryfat. Då det är en blend går det inte att säga en exakt ålder men totalt ca 6-7 år.

359,00 kr

Kronan Punsch

Kronan Punsch är skapat från sockerrörsspritfrån Öst-och Västindien. Kronan Svensk Punsch erbjuder en rik, fyllig romsmak med komplexa toner av kola, rök, melass och läder.En viktig del i Punsch är arrak som är ett sockerrörsdestillat destillerat i enkelpanna. Fermentationen sker i öppna jäskar och för att påbörja jäsningsprocessen tillsätts ett rött ris vilket bidrar till arrakens unika smakkaraktär. I Kina började man destillera ris redan för 3000 år sedan så metoden att använda ris till jäsningsprocessen var naturlig även på Java där många av destillatörerna tillhörde kinesiska familjer. Historien om svensk punsch går tillbaka till 1733 då det svenska Ostindiska Kompaniet började importera den viktigaste ingrediensen -sockerrörsspriten Batavia Arrak.Sedan dess har punsch haft en unik plats iden svenska kulturen. Ursprungligen blandades punsch genom att värma socker,vatten, arrak, citron och lite the under värme och den serveras då varm.Men med de buteljerade kommersiella versionerna som kom runt 1840 blev det vanligare att servera punschen kyld.Vid början av 20-talet hade svensk punsch funnit sin väg till Amerika, där det blev en viktig ingrediens i många klassiska cocktails. I tumultet av förbud och globala krig försvann den från marknaden tills lanseringen av Kronan Svensk Punsch under 2012. Kronan punsch är i dag den mest säljande svensktillverkade punschen i världen.

299,00 kr

Velho Barreiro Gold

Cachaça är rent tekniskt att klassificera som rom av typen rhum agricole. Det finns utöver detta också vissa krav, till exempel att sockerrören och hela tillverkningsprocessen är Brasiliansk samt att vissa kvalitetskrav uppfylls. Sockerrör odlas i hela Brasilien, det bästa ursprunget anses dock vara sydöstra Brasilien och delstaten São Paulo där Velho Barreiro, original-cachaçan sedan 1873 också kommer ifrån. Cachaça betraktas i Sverige många gånger som en exotisk och svåranvänd produkt. Den används mest i äkta caipirinha med muddlad lime, rörsocker och is. Caipirinha är naturligtvis den mest kända drinken med Cachaça men varför inte prova en Cachaça Sour? En förutsättning för att kunna variera och kombinera ingredienser på nya sätt är att arbeta med bra produkter.Velho Barreiro håller högsta kvalitet och ger varje bartender möjligheter att blanda och upptäcka nya drinkar och cocktails. Samtliga av Velho Barreiroscachaça genomgår en klassisk destillationsprocess där den dubbla filtreringen är en av hemligheterna till den höga kvaliteten. Ett annat signum är att Velho Barreiros cachaça alltid lagras på fat av det brasilianska träslaget Jequitibá Rosa. Velho Barreiro finns i två varianter. Traditional är lagrad på fat i sex månader, är ljus i färgen och har en lättfatkaraktär. Gold är lagrad i tre år och har en bärnstensgul ton. Fatkaraktären är väl balanserad med sötman och avslutningen är len men smakrik.

279,00 kr

Cachaca Velho Barreiro Traditional

Cachaça är rent tekniskt att klassificera som rom av typen rhum agricole. Det finns utöver detta också vissa krav, till exempel att sockerrören och hela tillverkningsprocessen är Brasiliansk samt att vissa kvalitetskrav uppfylls. Sockerrör odlas i hela Brasilien, det bästa ursprunget anses dock vara sydöstra Brasilien och delstaten São Paulo där Velho Barreiro, original-cachaçan sedan 1873 också kommer ifrån. Cachaça betraktas i Sverige många gånger som en exotisk och svåranvänd produkt. Den används mest i äkta caipirinha med muddlad lime, rörsocker och is. Caipirinha är naturligtvis den mest kända drinken med Cachaça men varför inte prova en Cachaça Sour? En förutsättning för att kunna variera och kombinera ingredienser på nya sätt är att arbeta med bra produkter.Velho Barreiro håller högsta kvalitet och ger varje bartender möjligheter att blanda och upptäcka nya drinkar och cocktails. Samtliga av Velho Barreiroscachaça genomgår en klassisk destillationsprocess där den dubbla filtreringen är en av hemligheterna till den höga kvaliteten. Ett annat signum är att Velho Barreiros cachaça alltid lagras på fat av det brasilianska träslaget Jequitibá Rosa. Velho Barreiro finns i två varianter. Traditional är lagrad på fat i sex månader, är ljus i färgen och har en lättfatkaraktär. Gold är lagrad i tre år och har en bärnstensgul ton. Fatkaraktären är väl balanserad med sötman och avslutningen är len men smakrik.

259,00 kr

Ron Escudero Reserva

Ron Escudero är det senaste tillskottet i vår portfölj av egna varumärken. Den korta historien är att det är en lagrad och lätt elegant sötad kubansk rom. Men, som alltid finns det såklart något väldigt mycket mer och varmare bakom. Under 50-talets glada dagar i Havana flödade rommen på stadens barer och lokala bodegor, eller bodeguitas som de kallas. En av dessa bodegor ägdes av en stolt kvinna vid namn Victoria Escudero. Kalenderbitaren har såklart redan lagt ihop ett och ett och noterat att även Martin Magnusson ena halvan av Renbjer & Magnusson, också heter Escudero i efternamn. Victoria Escudero är Martins farmor och det är till hennes ära vi skapat Ron Escudero. Husrommen på La Bodeguita Escudero var vida omtalad och uppskattad i grannskapet som det bästa staden hade att erbjuda. Hennes hemlighet var enkel, servera alltid rommen neat och med en liten nypa rörsocker i. Ron Escudero framställs iden lilla centralkubanska staden Santo Domingo som ligger i provinsen Villa Clara. Typen av rom benämns centralkubansk och har en något sötare framtoning, gjord helt i Victorias anda och som en hyllning till farmor Escudero. Sann dubbellagrad kubansk rom försiktigt sötad med rörsocker. Precis som hon gjorde under 50-talet på La Bodeguita Escudero. Ron Escudero är en blend av tre olika romsorter. Alla tre destillerade i kolonnpanna med melass som bas. Den första, som utgör huvuddelen, är efter destillering lagrad i två år på amerikanska viteksfat om 180-200 liter. Efter lagring filtreras rommen och blir då enligt det kubanska ursprungsskyddet en Aguardiente. Denna blandas då med en del helt olagrad färsk rom samt en mindre del lagrad, ofiltrerad rom. De tre destillaten får sedan gifta sig och mogna i fem år. Även denna lagring sker på amerikansk vit ek. När hela härligheten är klar och ska spädas ner sötas den upp med försiktiga 19 gram socker per liter rom. Vi använder oss av två olika typer av rörsocker. Ett mer raffinerat strösocker och ett mindre raffinerat råsocker.

398,00 kr

Gunroom 4 Ports Aged Rum

Gunroom Discovery Range är högkvalitativa produkter bestående av en mörk rom, en ljus lagrad rom samt en gin. Gunroom 4 Ports Rum Denna rom är en blandning av hela 4 olika ursprung likt vad som var vanligt för den Brittiska flottan förr i tiden. Det är från just den Brittiska flottan som inspirationen hämtats för hela Gunroomserien. Denna blend består av rom från Jamaica, Trinidad, Guyana och Barbados vilket skapar en mycket smakrik rom som verkligen får en framträdande roll i cocktails eller som en avec. All rom är lagrad i mellan 2-5 år utom den från Guyana vilken är olagrad rom av Demerara stil. Den destilleras å en av de 2kvarvarande träpannorna som varit i bruk sedan sent 1700-tal.Denna rom ger mycket karaktär genom den unika destillationsprocessen.Smaken är kraftig med mycket inslag av arrak, kryddnejlika och fattoner. Doften återspeglar smaken i kombination med mogen tropisk frukt. Åldern på den ingående rommen i blenden varierar mellan olagrad till upp till fem år.

309,00 kr

Gunroom Navy Rum

Gunroom Navy Rum "Med anor sedan 1780" Denna rom bygger på anor och traditioner från 1700-talet. Den brittiska flottan försåg sina sjömän med en daglig ranson av rom. Denna rom köpte man upp lokalt i de olika hamnar som man besökte i framförallt Karibien. Den 21 augusti 1740 ansåg vice amiral Edward Vernon att sjömännen drack för mycket rom och han beordrade att rommen skulle serveras utblandad med 4 delar vatten, lime och socker. Vernon hade smeknamnet "Old Grog" och denna blandning fick snabbt namnet grog. Rommen förvarades i vapenrummet ombord på fartygen tillsammans med krutet. Men "The Gunroom" var inte bara ett förvaringsutrymme för farligt gods, det var också hit yngre officerare tog sig för att kunna få en stund för sig själva ombord på de trånga fartygen. Fortfarande idag är Gunrummet namnet på vad som närmast kan liknas vid officerarnas vardagsrum ombord på Svenska marina fartyg. Därav namnet på denna rom.Gunroom Navy Rum är enligt traditionen för Navy Rum en blend av rom från olika brittiska ursprung, Barbados, Trinidad, Jamaika och Guyana. Rommen från Guyana destilleras på en av de tre kvarvarande träpanna från 1700-talet, något som ger en kraftig karaktär och Gunroom en smak av hur rom var för 250 år sedan. Navy Rum skall enligt traditionen vara minst 54,5% något som beslutades redan 1810 av det brittiska amiralitetet. Gunroom är helt outblandad och därmed vad som ofta kallas "cask strength", något som gör att de ursprungliga smakerna bibehålls. Gunroom är utmärkt som en spännande avec eller som en smaksättare i cocktails. 1-2 cl i en vanlig romdrink förhöjer smaken av rom och ger t.ex. en helt ny smak på en Daiquiri.

379,00 kr

Gunroom 2 Ports White Rum

Gunroom Pouring Range är högkvalitativa produkter som vi erbjuder till ett vettigt pris, för att man i baren ska ha råd att hälla bra sprit i sina vanliga drinkar. Denna rom är en blandning av två olika ursprung. Den består av en lagrad rom från Trinidad med en ålder mellan 2-5 år och en mindre del olagrad kraftig Jamaicansk potstill. För att ta bort färgen från lagringen använder man ett aktivt kolfilter. Smaken och doften har mycket kraft av punchliknande toner såsom arrak men också tropisk frukt. En ljus rom med karaktär där smaken kommer igenom i drinkar. Perfekt i Daiquiris eller andra romcocktails.

299,00 kr

Chairman's Fogotten Casks

Premium-rom från St Lucia. Storlek: 70 cl Alkoholstyrka: 40 % Beställ den på Systembolaget här: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/chairmans-reserve-8496301 Chairman's Reserve produceras av St. Lucia Distillers som är det sista kvarvarande destilleriet på St. Lucia. Just Chairman's Reserve såg dagens ljus först 1999 men historien om familjen Barnard, som startade allt, och rom från St. Lucia går tillbaks betydligt längre än så. Ända sedan de första sockerrören planterades på ön och sockerproduktionen kom igång så har plantagearbetarna även arbetat med att destillera resterna från produktionen (melass) till rom. I takt med att rom började leta sig ut i världen och rom blev var mans dryck ökade även konkurrensen. I slutet av 1950-talet hade det tom gått så långt att det bara återstod två destillerier på ön. För att härda ut och bygga för framtiden beslutade därför familjen Barnard och familjen Geest 1972 att slå ihop sina destillerier och St. Lucia Distillers var fött.St Lucia Distillers använder melass som får jäsa i öppna kar med två olika typer av jäst. Destillering sker i både enkelpanna och kolonn panna och rommen blandas innan lagring. Helt enligt den brittiska traditionen. Chairman's Reserve Forgotten Casks kom till lite av en slump och genom att olyckan var framme. Den2 maj 2007bröt en stor brand ut på destilleriet. Under kaoset vid återuppyggnaden av de brandskadade byggnaderna flyttades faten runt och förvarades på många olika ställen. Först 2011 snubblade man sedan över denna gömma och beslöt att skapa Forgotten Cask. Denna rom lagras och blandas precis som de återfunna faten. Romen består av en blandning av pot-och kolonnpanna destillerad rom som lagras separat i gamla bourbon whiskey fat. Därefter görs en bland av dessa som sedan lagras i ytterligare 5 år. Totalt är åldern på denna rom ca 10 år. Smak- och doftbeskrivning: Doften är rik, mörk, gyllene mahognykulör med intensiv doft av söta russin, cigarr, honung och vanilj. Smaken ger en värmande känsla av rostad tropsik frukt, kanderade valnötter, vanilj och en rund mjuk avslutning.

449,00 kr

Chairman's Reserve Spiced Rum

En otroligt spännande Spiced Rum från St Lucia! Ett måste i dina cocktails! Storlek: 70 cl Alkoholstyrka: 40 % Chairman's Reserve produceras av St. Lucia Distillers som är det sista kvarvarande destilleriet på St. Lucia. Just Chairman's Reserve såg dagens ljus först 1999 men historien om familjen Barnard, som startade allt, och rom från St. Lucia går tillbaks betydligt längre än så. Ända sedan de första sockerrören planterades på ön och sockerproduktionen kom igång så har plantagearbetarna även arbetat med att destillera resterna från produktionen (melass) till rom. I takt med att rom började leta sig ut i världen och rom blev var mans dryck ökade även konkurrensen. I slutet av 1950-talet hade det tom gått så långt att det bara återstod två destillerier på ön. För att härda ut och bygga för framtiden beslutade därför familjen Barnard och familjen Geest 1972 att slå ihop sina destillerier och St. Lucia Distillers var fött. Idag ägs St. Lucia Distillers av samma familjeföretag som även har Martiniques skatter Rhum J.M. och Clémant i sin ägo. Alla utryck i serien Chairman's Reserve produceras enligt samma modell och man använder sig av fyra olika slags sockerrör. Från dessa utvinner man melass som sedan får jäsa med två olika typer av jäst. Det första dygnet sker jäsningen i öppna kar för att sedan övergå till slutna kar det följande dygnet. Destillering sker i både enkelpanna och kolonn och rommen blandas innan lagring. Helt enligt den brittiska traditionen. Chairman's Reserve lagras först 9-12 mån på nya ekfat följt av lagring på fat som tidigare innehållit Jack Daniel's och Buffalo Trace. Efter blandning slutlagras rommen i 6 månader för att gifta sig ordentligt och rundas av. Snittåldern ligger på runt 5 år. Chairman's Reserve Spiced bygger på Chairman's Reserve men är sedan smaksatt med naturliga och lokala kryddor och smaker som mandel, kryddnejlika, muskot, mandel och citrus samt en lokal specialitet kallad Bois Bandé. Ett slags bark som traditionellt användes i de lokala Rum Shacks för att smaksätta olagrad over-proof rum. Bois Bandé sägs även vara ett kraftig afrodisiaka.

319,00 kr

Chairman's Reserve Rum

Ikonisk rom från St Lucia Distillers. Storlek: 70 cl Alkoholstyrka: 40% Chairman's Reserve produceras av St. Lucia Distillers som är det sista kvarvarande destilleriet på St. Lucia. Just Chairman's Reserve såg dagens ljus först 1999 men historien om familjen Barnard, som startade allt, och rom från St. Lucia går tillbaks betydligt längre än så. Ända sedan de första sockerrören planterades på ön och sockerproduktionen kom igång så har plantagearbetarna även arbetat med att destillera resterna från produktionen (melass) till rom. I takt med att rom började leta sig ut i världen och rom blev var mans dryck ökade även konkurrensen. I slutet av 1950-talet hade det tom gått så långt att det bara återstod två destillerier på ön. För att härda ut och bygga för framtiden beslutade därför familjen Barnard och familjen Geest 1972 att slå ihop sina destillerier och St. Lucia Distillers var fött. Idag ägs St. Lucia Distillers av samma familjeföretag som även har Martiniques skatter Rhum J.M. och Clémant i sin ägo. Alla utryck i serien Chairman's Reserve produceras enligt samma modell och man använder sig av fyra olika slags sockerrör. Från dessa utvinner man melass som sedan får jäsa med två olika typer av jäst. Det första dygnet sker jäsningen i öppna kar för att sedan övergå till slutna kar det följande dygnet. Destillering sker i både enkelpanna och kolonn och rommen blandas innan lagring. Helt enligt den brittiska traditionen. Chairman's Reserve lagras först 9-12 mån på nya ekfat följt av lagring på fat som tidigare innehållit Jack Daniel's och Buffalo Trace. Efter blandning slutlagras rommen i 6 månader för att gifta sig ordentligt och rundas av. Snittåldern ligger på runt 5 år.

319,00 kr

Rhum J.M Blanc

Rhum J.M tillhör en underkategori av rom kallad Rhum Agricole. Den stora skillnaden mellan Rhum Agricole och traditionell rom, ofta kallad industriell rom, är hur man processar sockerrören. Vid traditionell rom använder man sig av melass som är en sirapsliknande massa som från början var en biprodukt från sockerproduktionen. När man talar om Rhum Agricole däremot så använder man istället färsk pressaft från sockerrör som har en mer gräsig, komplex och frisk smak än den sötare, angenämt bittra melassen. En annan avgörande skillnad är att Rhum Agricole är geografiskt bunden till ön Martinique och lyder under det franska AOC-systemet som kontrollerar produktionen och garanterar att vissa standarder följs. Rhum J.M är det minsta destilleriet av Rhum Agricole av de 13 aktiva destillerier som finns på ön, som för övrigt bara är marginellt större än Öland. Det är även det enda destilleriet som uteslutande jobbar med egenodlade sockerrör. Hela egendomen ligger vid foten av vulkanen Mt. Pelée och den vulkaniska jordmånen sätter sin speciella prägel på sockerrören vilket gör att man hos Rhum J.M är väldigt noga med att endast använda sina egna sockerrör. Inom en timme efter skörd pressas sockerrören för att bevara fräschören i juicen. Destillering sker i en lokal variant på kolonnpannor kallad Creole Copper Column till 72% alkohol. Innan rommen läggs på fat för att lagras får den vila på ståltankar i minst tre månader för att öppna upp sig och rundas av något. Storlek: 70 cl Alkholstyrka: 50 %

359,00 kr

Foursquare Premise

En sällsynt rom i begränsad upplaga från Foursquare Distillery på Barbados. Foursquare har blivit utsedda till årets romproducent av IWSR fyra år i rad! Foursquare Barbados Rum görs av RL Seale & Co som är ett av Barbados äldsta handelshus vars inblandning i romskapande sträcker sig tillbaka till år 1820. Nuvarande master distiller, Richard Seale, är en av regionens mest innovativa destillerare och blandare som har en passion för att producera perfekt rom med stor smak. Destilleriet har utsetts till årets romproducent 2016, 2017, 2018 och 2019. Foursquare Distillery där romen görs, upptar platsen för en tidigare sockerfabrik med rötter från 1636 som idag är ett av de mest moderna och effektiva romdestillerierna i världen. Destilleriet är utformat för att vara både mycket energieffektivt och miljövänligt. Rom har producerats på ön Barbados i mer än 300 år men det var inte förrän 1906 Rum Duty Act antogs att industrin började utvecklas som vi känner den idag. Intressant nog har familjen Seale varit verksamma på Barbados nästan lika länge som man framställt rom där. På senare år har man börjat släppa limiterad rom under namnet "Foursquare Exceptional Cask Selection". Detta är limiterade utgåvor av exceptionell rom som har världsrykte.

649,00 kr

Foursquare 2005

En sällsynt rom i begränsad upplaga från Foursquare Distillery på Barbados. Foursquare har blivit utsedda till årets romproducent av IWSR fyra år i rad! Foursquare Barbados Rum görs av RL Seale & Co som är ett av Barbados äldsta handelshus vars inblandning i romskapande sträcker sig tillbaka till år 1820. Nuvarande master distiller, Richard Seale, är en av regionens mest innovativa destillerare och blandare som har en passion för att producera perfekt rom med stor smak. Destilleriet har utsetts till årets romproducent 2016, 2017, 2018 och 2019. Foursquare Distillery där romen görs, upptar platsen för en tidigare sockerfabrik med rötter från 1636 som idag är ett av de mest moderna och effektiva romdestillerierna i världen. Destilleriet är utformat för att vara både mycket energieffektivt och miljövänligt. Rom har producerats på ön Barbados i mer än 300 år men det var inte förrän 1906 Rum Duty Act antogs att industrin började utvecklas som vi känner den idag. Intressant nog har familjen Seale varit verksamma på Barbados nästan lika länge som man framställt rom där. På senare år har man börjat släppa limiterad rom under namnet "Foursquare Exceptional Cask Selection". Detta är limiterade utgåvor av exceptionell rom som har världsrykte. Alkoholhalt: 59% Storlek: 70 cl

749,00 kr

Doorly's 12 yo

Lagrad i 12 år på vita amerikanska ekfat och sedan med finish på madeira-fat. Prisbelönt premium-rom från Foursquare Distillery på Barbados. Foursquare har blivit utsedda till årets romproducent av IWSR fyra år i rad! Storlek: 70 cl Alkoholstyrka: 40%

548,00 kr

Pusser's Nelson's Blood 15 yo

Pusser's finns även som en exklusiv långlagrad rom som lagrats i hela 15 år. Detta är en single distillery blend av rom från de olika gamla destillationspannorna som finns hos Diamond Distillers i Guyana. Bland annat innehåller den rom från de olika träpannorna som är över 200 år gamla. Smaken är delikat och lång med typiska Demerarainslag som påminner om smakerna av farinsocker, kompletterat med ekfat, vanilj och mogen tropisk frukt. En verkligt elegant och fin avecrom. Storlek: 70 cl Alkoholstyrka: 40 %

719,00 kr

Rhum J.M VSOP

Utsökt Agricole-rom från ett av Martiniques ikoniska destillerier. Storlek: 70 cl Alkholstyrka: 43 % Beställ via Systembolaget här: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/rhum-jm-8656101 Rhum J.M tillhör en underkategori av rom kallad Rhum Agricole. Den stora skillnaden mellan Rhum Agricole och traditionell rom, ofta kallad industriell rom, är hur man processar sockerrören. Vid traditionell rom använder man sig av melass som är en sirapsliknande massa som från början var en biprodukt från sockerproduktionen. När man talar om Rhum Agricole däremot så använder man istället färsk pressaft från sockerrör som har en mer gräsig, komplex och frisk smak än den sötare, angenämt bittra melassen. En annan avgörande skillnad är att Rhum Agricole är geografiskt bunden till ön Martinique och lyder under det franska AOC-systemet som kontrollerar produktionen och garanterar att vissa standarder följs. Rhum J.M är det minsta destilleriet av Rhum Agricole av de 13 aktiva destillerier som finns på ön, som för övrigt bara är marginellt större än Öland. Det är även det enda destilleriet som uteslutande jobbar med egenodlade sockerrör. Hela egendomen ligger vid foten av vulkanen Mt. Pelée och den vulkaniska jordmånen sätter sin speciella prägel på sockerrören vilket gör att man hos Rhum J.M är väldigt noga med att endast använda sina egna rör. Inom en timme efter skörd pressas sockerrören för att bevara fräschören i juicen. Destillering sker i en lokal variant på kolonnpannor kallad Creole Copper Column till 70% alkohol. Innan rommen läggs på fat för att lagras får den vila på ståltankar i minst tre månader för att öppna upp sig och rundas av något.Lagringen sker uteslutande på amerikanska ekfat som tidigare huserat bourbon. Innan man fyller upp faten med rom kolar man om insidan av faten över öppen eld.Rhum J.M VSOP får sedan vila på faten i minst tre år på dessa fat och sedan ytterligare ett år på nya amerikanska ekfat.

439,00 kr

Pusser's Navy Rum

Historien bakom Pusser's är lång och krokig men utgör ändå en central del av kulturen att blanda sprit till en grogg. Pusser's Rum utskänktes i daglig ranson (tot) till Brittiska flottans sjömän från 1655 fram till 1970. Inför strid dubblades ransonen till "Double tot", vilket också tilldelades efter en seger. Traditionen avskaffades dock inte formellt förrän 31 Juli 1970. Eftersom rommen dracks rent, ansåg den populäre Admiralen Vernon (av sina sjömän kallad Old Grog) att rommen borde blandas ut för att minska drickandet ombord. Den 21 augusti 1740 skrev han därför den historiska ordern att varje sjöman måste blanda sin rom med en fjärdedel vatten och att de som var skötsamma och skickliga också skulle få blanda sin tot med limejuice och socker. Besättningarna kom snabbt att kalla den nya drycken Grog, efter dess upphovsman. Groggen var född och resten är historia. Denna rom är en blandning av rom från olika pannor i Guyana. En del av rommen kommer från de mycket speciella träpannorna som endast finns i Guyana och vilka ger en helt unik karaktär som skiljer sig markant från rom som destilleras på kopparpanna eller i kolonnpanna. Pusser's är en blend av denna typ av rom och lagras på fd. bourbonfat i upp till tre år. Storlek: 70 cl Alkoholstyrka: 54,5 %

499,00 kr